Dempsey van Ketnet komt!

09-03

Ontmoet jouw held. Dempsey Hendrickx is dit jaar peter van STORMOPKOMST. Kom op vrijdag 18 maart naar het Openingsfeest en trap samen een glas fruitsap. Iedereen welkom! 

Kort kort lang lang kort kort… Dempsey krijgt hulp van een specialist én telegrafist (ON4NOK) en leert alles bij over morse. Nadien kan je je broertje of zusje gek maken, want je krijgt een zelfgemaakte seinkit mee naar huis! Reserveer snel je kaartje voor de Kinderuniversiteit morse (8+) op zondag 20 maart.

DEMPSEY VERTELT

Waarom ben je peter van STORMOPKOMST?

Komaan, dit is een festival (wat altijd enorm prettig is), waar je kunst kan beleven en zelf maken, HALLO! Als peter heb ik de kans om zeer interessante mensen te ontmoeten waar ik veel van kan leren. STORMOPKOMST is heel interactief, dus is het gemakkelijker om mensen aan te sporen om eens te komen. Als peter van dit festival wil ik mensen laten kennismaken met dingen die ze nog nooit gezien of gevoeld hebben, en monden laten openvallen van verbazing!

Som drie woorden op die bij STORMOPKOMST passen?

Beleving, nieuwsgierig en verrassend 

Dit jaar draaien alle werken rond ‘mens & techniek’. Wat vind je van dit thema?

Fascinerend. Voor veel mensen gaan techniek en kunst misschien niet echt hand in hand. Techniek is iets enorm rationeel en kunst krijgt toch eerder een emotionele benadering. Nu worden deze twee gemengd waardoor alles kan en mag. Er wordt echt buiten de lijntjes gekleurd met bepaalde technieken, waardoor bijvoorbeeld een fiets een totaal andere functie en betekenis krijgt. Techniek gebruiken waar het niet voor dient, opent de ogen en doet toch eens nadenken. Dit alles combineren met "de mens" maakt het nog plezanter. Je kan echt deel uitmaken van een kunstwerk. Meestal kijk je naar kunst en vorm je daar een gedacht over of je voelt iets, maar op het festival ben je vaak zelf die kunst of kan je ze sturen. Zo kan je ook zelf de emotie bepalen die je graag wil delen met anderen. Totaalbeleving!

Wat is je vroegste herinnering aan een machine?

Volgens mij is dat de auto. Dat was een coole machine, want mijn pa kon dat volledig besturen. Het was super eng omdat er zoveel auto's waren op de baan. Tegelijkertijd kreeg ik er kriebels van, omdat het zo snel kon gaan. Ik kon ook auto's herkennen aan hun geluid, dus ik wist bijna altijd zeker wie er thuis aangereden kwam.

Een auto is een soort machine, met echt duizenden verschillende uiterlijke, gaande van kleur tot vorm... Er is echt aan elk detail gedacht: het gebruik, het uiterlijk, het geluid... Hoewel ik helemaal niet zo een autofan ben, is dat wel een prachtig staaltje kunst en techniek gecombineerd.

Welke techniek gebruik je elke dag?

Mijn smartphone, geen gsm...maar een smartphone. Dat is super belangrijk omdat een GSM gemaakt is om te communiceren (bellen of sms), maar een smartphone kan meer (als er internet is). Ik kan mij daarmee amuseren, ik kan ontroerd worden door beelden die erop staan (of me ergeren als hij weer plat is).

Het is soms dwaas hoe afhankelijk ik ben van iets wat kleiner is dan mijn broekzak, maar ook hoeveel ik ermee kan.

Communicatie kan volgens mij nog beter gebruikt worden.We moeten er meer mensen mee kunnen helpen of entertainen, zaken makkelijker maken (maar niet per se sneller). Je kan er ook belevingen mee vergroten. Mijn ma is super content als ik kan bellen en dat ze mij ook kan zien. Het brengt ons niet per se dichter bij elkaar, dat doen we zelf. Als we niet de moeite nemen om te bellen, horen we elkaar niet. Het is een verslavende techniek, dat besef ik maar al te goed. Maar dat er met zo weinig, zo veel kan, prachtig toch!

Dempsey is verzot op zijn smartphone, maar het is niet zijn favoriete techniek. “Het is zeer grappig dat wij iets wat niet te vatten valt en waar wij geen macht over hebben, proberen vangen in een machine.” Benieuwd wat het is? Lees hier verder.

Tags
Nieuws

« Message overview

QUOTES-FOTO-02_web_.jpg