Dempsey vertelt: deel II

14-03

Dempsey is verzot op zijn smartphone, maar het is niet zijn favoriete techniek. “Het is zeer grappig dat wij iets wat niet te vatten valt en waar wij geen macht over hebben, proberen vangen in een machine.” Benieuwd wat het is? Lees het antwoord in dit vervolg.  Deel I niet gelezen? Klik dan eerst hier. 

Wil je hem eens ontmoeten? Kijk dan onderaan waar en wanneer dat kan tijdens STORMOPKOMST.

 DEMPSEY VERTELT: deel II

...Maar toch is mijn favoriete machine het uurwerk. Het is zeer grappig dat wij het enige wat niet te vatten valt en waar wij geen macht over hebben, vertalen in een machine. De tijd loopt gewoon door, ook al zijn er geen uurwerken. Je kan de tijd ook niet stoppen door het uurwerk stil te leggen. Maar toch bestaat het en controleert het mijn leven. Het zit in veel machines, een klok.

Ik kan echt genieten van een Zwitser uurwerk, die mechaniek is fantastisch. Een combinatie van techniek en berekeningen en fijngevoeligheid. Ik kan in stilte genieten van een tikkende klok, dat is een tempo, dat is muziek. Dat wekt een gevoel op, soms nervositeit maar ook vreugde als je ergens naar uitkijkt. Iedereen is ook afgesteld op eenzelfde uurwerk, te gek!

 Welke techniek moet nog uitgevonden worden?

Tijdreizen! En snel een beetje! Dat zou super graaf en handig zijn. Als je iets vergeten bent te doen, kan je gewoon terug in de tijd gaan. Of als je riddertje wil spelen kan je naar de Middeleeuwen. Of als je elke dag wil verjaren kan dat ook! Bon, wie heeft er zin om tijdreizen uit te vinden voor mij?

Als een robot kan voelen, kan hij dan je vriend worden?

Ik moet hier normaal "ja" op antwoorden, omdat vriendjes krijgen altijd leuk is. Maar voor mij is een robot een machine. Iets wat de mens heeft gemaakt om te gebruiken. Een robot hoeft niet op een mens te lijken. Het blijft toch een robot. Wij bouwen robots om er een voordeel uit te halen. Soms is dat voordeel ook, gezelschap hebben. Dat is niet per definitie negatief, maar het is wel om er iets uit te halen. 

MAAR! Als een robot kan voelen en die wil vrienden worden, ga ik dat wel aanvaarden. Dan zie ik die robot ook gewoon echt als vriend en niet als robot. Dan doet die zijn ding maar en dan zal ik er zijn voor hem of haar. Ik zou hem troosten en laten lachen en mee spelen! Want daar zijn vrienden voor.

Wat weet jij over morse? Wat wil je zeker nog aan Alain vragen op de Kinderuniversiteit?

Ik weet dat als ik morse met koffie, mijn kleren vuil kunnen worden...!

Morse is een code-taal van korte en lange tekens zeker? En zo kan je woorden of zinnen vormen zodat je kan communiceren met elkaar. Kort lang kort kort lang lang kort lang. Dat kan een woorden zijn, alleen weet ik zelf niet wat ik nu heb gezegd, ik hoop dat ik niemand heb beledigd. Ik hoop dus dat Alain mij kan uitleggen wat ik precies moet kennen op morse te gebruiken, je weet maar nooit als ik ergens vast zit. En ik wil weten of je je eigen morse kan verzinnen! 

 

Ontmoet jouw held.

Dempsey Hendrickx is dit jaar peter van STORMOPKOMST. Kom op vrijdag 18 maart naar het Openingsfeest en trap samen een glas fruitsap. Iedereen welkom! 

Kort kort lang lang kort kort… Dempsey krijgt hulp van een specialist én telegrafist (ON4NOK) en leert alles bij over morse. Nadien kan je je broertje of zusje gek maken, want je krijgt een zelfgemaakte seinkit mee naar huis! Reserveer snel je kaartje voor de Kinderuniversiteit morse (8+) op zondag 20 maart. 

Labels
Nieuws

« Bericht overzicht

Dempsey Hendrickx (5)_web.jpg