Open brief tegen kinderarmoede

19-03

Dierbare lezer,

Armoe krijgt wereldwijd almaar meer het gezicht van een kind, ook in het rijke België: één op tien kinderen hier groeit op in armoede. Dat is niet alleen beschamend, dat is ook gevaarlijk. Zeer binnenkort al zijn deze kleine mensjes immers groot en kunnen ze, als ze vandaag maar genoeg kansen krijgen, onze samenleving opbeuren en optillen.

Arm zijn in België is niet alleen een kwestie van zonder boterhammen op school aankomen. Het klinkt vooral als een langgerekt néé. Néé, je kan niet mee op schoolreis. Néé, je schittert niet cool op je skateboard. Néé, je bent niet mee op Facebook. En néé, je kan niet meepraten over die nieuwe film.

Arm zijn betekent dus concreet: aldoor willen maar niet kunnen, omdat je voortdurend afgeremd wordt. Daarom ook ben je het liever zo veel mogelijk in je eentje. In de schaduw, waar niemand je schaamte ziet. Talent zonlicht onthouden is een gigantische verkwisting, in de lommer groeit en bloeit immers vooral frustratie.

Aan de vooravond van de Jeugdboekenweek, het kinderkunstenfestival STORMOPKOMST en de talrijke presentaties van het nieuwe culturele seizoen — en bij uitbreiding van de lente, waarom niet — willen ondergetekenden dan ook met veel tumult en laweit schreeuwen dat geen enkel kind een leven verdient zonder kansen, zonder cool, zonder trots en zonder doel. En evenmin zonder het recht op spel en ontspanning.

Sommigen van ons hebben samen met Helmut Lotti een videoclip gemaakt bij zijn liedje Armoe, anderen hebben zich ertoe verbonden de clip voor elke voorstelling in hun film- of cultuurhuis te vertonen, nog anderen zetten anderszins hun schouders onder dit initiatief. Want allemaal vinden we het simpelweg onaanvaardbaar dat in ons land kinderen in armoede moeten opgroeien. Wie aanvaardt, wie verdraagt kinderverdriet?

Wij in elk geval niet. Ook al omdat die aanwassende groep kansarme jongeren een tijdbom onder onze samenleving legt.
Ja, wij verwachten dat de overheid voor structurele steun zorgt. Maar wij zoeken ook steun bij elkaar. Wij verkiezen immers een samenleving van solidariteit en dus geen cultuur van uitsluiting die kinderen door de mazen van het net laat glippen.

En dus, beste lezer, doen wij ook een beroep op u. Ja, u daar! Zoek de kinderen die zich in de schaduw en de schaamte verstoppen en zet ze in het lentelicht. Wijs ze niet met de vinger – armoe, daarvoor kies je niet - maar neem ze bij de arm en laat ook hen kennismaken met cultuur. Stop ze alstublieft ook eens een boek toe of trakteer ze een uitje naar de film of het theater. Want ook een kind leeft niet van brood alleen.

 

Hartelijke groet,

Helmut Lotti, Jan Fabre, Stef Kamil Carlens, Stefan Hertmans, Stijn Meuris, Roland Van Campenhout, prof. Peter Adriaenssens, Carll Cneut, Miet Martens, Majo de Saedeleer (Stichting Lezen), Johan Tahon, Eva Feliers, Geert Hellings (Stanton), Wim De Busser, Stijn Meuris, Eriksson Delcroix, Pieter-Jan Desmet, Gregory Frateur, Nicolas Rombouts, Barbara Wyckmans (HETPALEIS), Jerry Aerts (deSingel), Jelle Van Riet, Guy Mortier, Stef Lernous (Abattoir Fermé), Mark Uytterhoeven, Jeroen Olyslaegers, Els De Bodt (Het Theaterfestival), Sarah Rombouts (STORMOPKOMST), Silvie Moors (De Dagen), De Roma, Yves Willemot (Unicef België), Filmhuis Klappei, Hans Herbots, Lien Van de Kelder, Flip Kowlier, Anne Provoost, Stefan Tanghe (cc De Grote Post), Reinhilde Decleir, Tutti Fratelli, Luuk Gruwez, Gie Baguet (Frans Brood Productions), Lieve Blancquaert, Koen Leemans (cultuurcentrum Mechelen), Els Dottermans, Jos Verbist (Theater Antigone), Jef Lambrecht,...

Labels
Nieuws

« Bericht overzicht