Interview: PL3M0NS, installatie, De TU1N D3r PRUTS3N

 “De mens is een soort vervuiling, iets dat in de weg loopt”

Wie is Younes?

Of het nou om slam poetry, scenografie of rap gaat – op de planken heet Younes Spitler, en hij is eigenlijk overal wel thuis. Voor STORMOPKOMST maakte hij een driedimensionale installatie waarmee hij alle bezoekers op een interactieve manier bewust wil maken van onze impact op de natuur. Dit doet Spitler onder andere door karakters uit zijn eigen toneelstuk Pl3m0ns opnieuw tot leven te wekken. Spitlers Tu1n der Pruts3n is een knipoog naar het wereldberoemde schilderij van Jheronimus Bosch: De Tuin der Lusten. Net als deze klassieke meester heeft de hedendaagse kunstenaar inspiratie gevonden in bovennatuurlijke wezens die een waarschuwende boodschap hebben voor alle mensen. 

Hey Younes! Wat is jouw boodschap voor het publiek precies? 

Ik vind het belangrijk om mijzelf als artiest te uiten en mijn publiek met deze installatie verder te sensibiliseren over vervuiling. Omdat we de natuur als bijzaak behandelen, zijn we zelf eigenlijk overbodig geworden voor het ecosysteem. We zijn eerder een soort vervuiling - iets dat in de weg loopt en niet echt bevorderlijk is. In mijn installatie voel je de druk van de mens en zijn doen en laten op die natuur. Er is ook ruimte voor de geest van de natuur, vertolkt door een Pl3m0ns en twee plantengeesten.  

Hoe ben je terechtgekomen bij STORMOPKOMST?

Er was bij STORMOPKOMST interesse voor mijn theaterstuk Pl3m0ns, maar geen ruimte voor de hele voorstelling. Daarom heb ik het stuk omgetoverd in een installatie, en daar was veel enthousiasme voor. De samenwerking verloopt tot nu toe vlot, ook al moet het echte opbouwwerk nog beginnen. 

Waarom is STORMOPKOMST zo belangrijk?

Ik vind het heel belangrijk om de jongere generaties op deze manier te prikkelen op het gebied van kunst, cultuur en belangrijke thema’s zoals klimaat. Het is verfrissend. STORMOPKOMST biedt een belangrijk podium voor de sensibilisering. 

© Amée Zoutberg // StampMedia

PL3M0NS, installatie, De TU1N D3r PRUTS3N is te zien op:

'Vuil Spel', zondag 6 maart in C-mine Genk

'Vuil Spel', zondag 27 maart in de Warande Turnhout

PL3M0NS, installatie, De TU1N D3r PRUTS3N

Younes van den Broeck_(c)MathiasHannes_13 (1)

Younes van den Broeck_(c)MathiasHannes_13 (4)

Younes van den Broeck_(c)MathiasHannes_13 (5)

Younes van den Broeck_(c)MathiasHannes_13 (6)