Interview: Vettiger is prettiger!

Ester Torres Falcato Simões is artistiek coördinator van STORMOPKOMST. Ontdek wat ze precies doet om een festival als dit te maken, en waarom ze kiest voor het thema ‘Vuil spel’.

Het hele jaar door ga ik veel naar optredens of tentoonstellingen kijken. Ik speur sociale media af, vraag tips aan mensen en bezoek kunstenaars in hun atelier. De kunstenaars die op het programma van STORMOPKOMST staan, maken meestal enkel kunst voor volwassenen. Ik vraag hen of ze niet ook eens iets voor volwassenen én kinderen willen maken. Sommige kunstenaars vinden dat eng, maar de meeste zijn meteen heel enthousiast!

Daarom krijg je op dit festival niet enkel kunst te zien die al helemaal ‘af’ is. Voor de kunstenaars zijn kinderen of gezinnen namelijk een heel bijzonder publiek, waar ze speciaal nieuwe dingen voor kunnen uitproberen. Zo leren zij van jullie en jullie van de kunstenaars, fijn toch?

Ester is er trouwens van overtuigd dat kinderen super veel kunnen en weten en durven, misschien wel meer dan volwassenen! Grote mensen willen vaak niet dat kinderen helpen of dingen zelfstandig doen, ze vinden dat dan gevaarlijk. Maar daar leer je natuurlijk niks van, vindt Ester.

Het is door knoeien, proberen en spelen dat je nieuwe dingen ontdekt. Zo ontstond ook het thema van dit festival ‘Vuil spel’.

Maar ‘Vuil spel’ gaat niet alleen over het plezier om ons al spelend vuil te maken. Vuil spel kan ook betekenen dat je vals speelt, of dat de regels niet eerlijk zijn. Vuil spel gaat over milieuvervuiling, over afval, over je eigen plek mogen vinden of over waarom wij sommige dingen vies vinden die eigenlijk heel normaal zijn.

Ik had alvast heel veel plezier met het samenstellen van dit programma, ik hoop dat iedereen nog veel meer vuil spelplezier heeft tijdens STORMOPKOMST!

--> Ontdek het festival in Genk of Turnhout.

Ester Torres Falcato Simões © Olympe Tits

Ester (c) Olympe Tits

Hashes Walks - Maria E. André