Bart Stolle

Darwinian Symphony

Bart Stolle (°1974, Eeklo) is vooral bekend van zijn eenvoudige animatiefilmpjes. Daarnaast maakt hij ook schilderijen en tekeningen. Doorheen zijn oeuvre kan je zien hoe hij de logica van de computer vergelijkt met de menselijke geest. Stolle verwijst met zijn vormentaal naar het modernisme van het begin van de 20ste eeuw, maar tegelijk ook naar computertaal.

Hij speelt ook met ons verwachtingspatroon van wat computergegenereerde beelden zijn en wat door mensen gecreëerde beelden zijn. In een tijd waarin wij aan een voortdurende stroom van visuele prikkels worden blootgesteld wilt Stolle net werken maken waarin verschillende momenten en ideeën tot een synthese kunnen komen.

In deze tentoonstelling zie je het werk ‘Darwinian Symphony’. Deze animatiefilm  is op traditionele wijze frame per frame gemaakt. Met dit werk wilt Stolle weg van de hedendaagse werkelijkheid en begeeft hij zich in een diepere laag in de tijd. De figuurtjes en vormpjes zijn opgebouwd uit elementaire geometrische vormen en staan op partituurlijnen. Ze veranderen voortdurend. Ze krijgen andere kleuren of ze beginnen andere dingen te doen al naargelang hun aard en hun functie. Ze kunnen zich met andere  woorden vlot aanpassen aan veranderende situaties. Vandaar ook de verwijzing in de titel naar de vader van de evolutietheorie. Het geheel oogt erg
ritmisch.

Credits

2014

animation

6 min. 19 sec. (continuous loop)

Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

Volgende kunstenaar