François Schuiten

La tour Saint Albert (Binche)

François Schuiten (°1956, Brussel) is een belangrijk grondlegger en vertegenwoordiger van de ‘steampunk’. Dat is een genre van science fiction waarin stoommachines voorkomen in plaats van futuristische high-tech. Klassieke architectuur wordt in zijn tekeningen gecombineerd met futurische gebouwen, waartussen vreemd uitziende tuigen zich als transportmiddelen voortbewegen. Zijn reeks ‘Duistere steden’ is één van de belangrijkste Europese strips van de laatste dertig jaar. Hij werkte hiervoor samen met Benoît Peeters. Enkele jaren geleden maakte hij het album ‘Schoonheid’ waarvoor hij niet alleen tekende, maar ook het verhaal schreef. In de
album verkondigt hij zijn liefde voor machines, hier dan specifiek die voor de locomotief.

Recent nog tekende Schuiten de scenografie van het nieuwe museum ‘Trainworld’ in Schaarbeek. Dit najaar zal hij in Parijs ook zelf als curator een tentoonstelling maken met automaten die tekenen.

Eén van de tekeningen die in deze tentoonstelling te zien zijn, grijpt terug naar de ontwerpen die Leonardo Da Vinci maakte in de 15de eeuw. Utopische machines die er uit zien als realistische en uitvoerbare ontwerpen.
Ook de gelijkenis met de ‘vlieg-machines’ van Vladimir Tatlin is opvallend.

Credits

2015
seriegrafie Gilles Ziller
75 x 55 cm

Volgende kunstenaar

François Schuiten - La tour Saint Albert (Binche)

François Schuiten