Nick Ervinck

Nick Ervinck (°1981, Roeselare) is een beeldhouwer die nieuwe en hedendaagse technologieën ten volle benut. Hij gebruikt 3D-printing om sculpturale vormen te maken. Door het gebruik van computertechnologie is hij in staat is om objecten te construeren die hij niet met de hand kan maken.

Ervinck is aangetrokken tot de onvoorspelbaarheid van zijn digitale processen. Hij geniet van de toevalligheden die zijn technieken kunnen voortbrengen. Uit duizenden digitale schetsen kan hij er één vinden die hem
aanspreekt.

Het thema ‘mens en machine’ is de laatste jaren een centraal thema geworden in het werk van Nick Ervinck. Het gegeven van de cyborg - een fysieke samensmelting van een mens en een machine – intrigeert hem.

Gedurende de laatste jaren heeft Ervick een reeks van eigenaardige cyborg- sculpturen gemaakt. Zijn vormentaal brengt in deze beelden het verleden samen met de toekomst. Hij plaatst ze tegelijk in een eeuwenoude sculpturale traditie door de gelijkenissen met de klassieke portretbuste. En met hun statige poses, indrukwekkende harnassen en indringende blik lijken het tegelijk ook futuristische afgodsbeelden die boven de bezoeker uittorenen.

De surreële beelden bezitten een mythische kracht door de vele verwijzingen naar sciencefiction-, manga- en ridderfiguren. Nick Ervinck liet zich onder andere inspireren door robots, buitenaardse monsters en mysterieuze wezens die door artiesten als H. R. Giger in het leven werden geroepen, en in vele sciencefictionfilms de hoofdrol spelen in de strijd om de heerschappij over de aarde. Anderzijds verwijst de monumentale, geometrische vormentaal naar traditionele helmen, juwelen en beelden uit traditionele culturen, zoals de eeuwenoude maskers en sculpturen uit de Inca- en Mayacultuur.

Credits

2015-2016

SLS 3D print

68 x 35 x 43 cm

Volgende kunstenaar

Nick Ervinck - Lapirsub