Panamarenko

Meikever & Aluminaut

In 1968 maakte Panamarenko (°1940, Antwerpen) een eerste Meikever. Het diertje was al voorzien van een elektromotor en had vleugels van ijzerdraad en cellofaan.

Deze versie maakte hij in 1975. In een circustent op het Flageyplein in Brussel hield hij een er een performance mee. Panamarenko had het gewaad aan van een Chinese tovenaar en droeg een rood schrijfmachinekoffertje bij zich met daarin de zelfgemaakte reuzenmeikever. De metalen kever was met een elektrisch snoer aan een batterij verbonden die zich ook in de koffer bevond. Onder de dekschilden zat een elektromotor met een schroef verborgen, die de vleugels in beweging zette. Tijdens de performance liet Panamarenko de meikever met luid gefladder opstijgen. Het diertje raakte uit evenwicht en viel op de grond uiteen. Na herstelling zou de kever nooit meer vliegen en werd hij een museaal object. Dit typeert de wijze waarop Panamarenko met zijn machine-ontwerpen omgaat.

In 1970 maakte Panamarenko een tekening waarin hij een ontwerp maakte voor een robot met als titel Aluminaut. Pas in 2004 heeft Panamarenko een effectief werkende robot van gemaakt die gebaseerd was op dit ontwerp, die gaf hij de naam Arlikoop. Deze nam hij mee naar de noordpool waar hij er verschillende filmpjes van maakte.

Credits

1975

30 x 49 x 39

Collectie S.M.A.K. Gent

Fotocopyright: Dirk Pauwels/S.M.A.K.

Volgende kunstenaar

Panamarenko - Meikever

Panamarenko - Aluminaut