Paul Van Twist

Emergo

Paul van Twist (°1960, Nederland) had een succesvolle carrière als elektronisch ontwikkelaar en later als manager in een groot elektronisch bedrijf. Maar in 2005 maakte hij de overstap naar de kunst.

In ‘Emergo’ speelt de kunstenaar met water zoals hij dat vaker doet. Een rooster wordt weerspiegeld in het water. Wanneer de startknop wordt ingedrukt, wordt het beeld gewist en dan langzaam weer opgebouwd, druppel voor druppel. De eerste druppels zijn kleine eilanden, elk met alle beeldinformatie: het zichtbare raster in miniatuurformaat. Wanneer er meer druppels vallen, groeien de eilanden en clusteren ze samen op een onvoorspelbare manier. Uiteindelijk smelten ze weer samen om opnieuw een glad oppervlak te vormen. Deze machine bootst een emotioneel proces na. Iedereen die een ernstige tegenslag in zijn leven ervaart, moet zich op korte tijd aanpassen om verder te kunnen. Maar het gebeurt even goed dat mensen er niet in slagen hun normale leven echt te hervatten of enkel aan de oppervlakte.

‘Emergo’ betekent ‘ik kom boven’. De Emergo machine laat zien hoe het verwoeste beeld van de wereld na een ramp stap voor stap
wordt hersteld, en hoe de mens telkens opnieuw recht krabbelt.

Credits

2010

hout, computers, servomotoren en waterflow systemen

170 x 80 x 50 cm

Volgende kunstenaar

Paul Van Twist - Emergo