Scholenparcours

Klein Geluk

CC Westrand, Dilbeek, 19-28 september 2023
CC De Factorij, Zaventem, 2-10 oktober 2023

Bij de tentoonstelling Klein geluk mochten leerlingen overal aankomen. Een actieve gids gaf uitleg bij de werken én zette de leerlingen aan het werk. Met een ronddraaiend gordijn, kleine dansende beestjes of een héél grote kleurplaat. 

  1. Kunstenaar Johannes Langkamp vertrok vanuit zijn verwondering voor kleur en beweging en eindigde met een speelse installatie vol kinetische kunst. Het heet zeer toepasselijk Museum voor verwondering.
  2. Juan Pablo Plazas maakt dan weer sculpturen van gevonden materiaal. Door ze in een video te laten bewegen krijgen ze elk een eigen persoonlijkheid. Het werk roept ook vragen op over duurzaamheid (wanneer is iets afval?) en stimuleert de eigen creativiteit bij leerlingen. Leuk weetje: elk figuurtje kreeg de naam van een 20ste -eeuwse kunstenaar, zo legt het werk Hugo Bola y Caldera meteen een vrolijke link naar kunstgeschiedenis.
  3. Kunstenares Francesca Chiacchio nodigt leerlingen uit om muurvullende zwart-witte rasters te vullen met kleur. Maar opgelet, er zijn specifieke regels of codes om de vierkantjes in te kleuren. Elk kind draagt zo bij aan Coloroteca, een fleurig en gemeenschappelijke werk.

Bij de tentoonstelling hoorden gebalde lesideeën om voor of na het bezoek in de les te gebruiken. Tijdens het bezoek was er aandacht voor de inhoud van de werken, kregen leerlingen handvaten aangereikt om hedendaagse kunst te bekijken en gingen ze zelf aan de slag.