Blue Bird

Filosoferen en creativiteit

De film Blue Bird stond centraal op STORMOPKOMST 2012 en was ook de aanleiding voor een groot project rond filosoferen en creativiteit.

Blue Bird is een film van Gust Van den Berghe. Van den Berghe trok naar Togo om daar zijn versie van L’Oiseau bleu in te blikken. Dit sprookje van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck volgt twee kinderen op zoek naar het geluk.

Naast het festival

Elf studenten uit het 2de jaar Lerarenopleiding - Project kunstvakken begeleidden verschillende ateliers. In elke groep filosofeerden en werkten de kinderen rond één thema van Blue Bird. De ateliers gingen door in de scholen De Toverboom (Geel) en De Mast (Retie), bij Grabbelpas (Turnhout) en op het  Festival van de Creativiteit (Turnhout). De betrokken klassen uit de basisschool kregen ook een voor- of nagesprek bij de film.

In de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (Turnhout) werkten zes klassen van de lagere graad onder leiding van hun leerkracht rond een thema van Blue Bird.

Om de studenten voor te bereiden op deze taak organiseerde STORMOPKOMST samen met enkele docenten van Thomas More Turnhout twee vormingsdagen: één rond filosoferen met kinderen (i.s.m. Zeno) en één rond muzische vorming (i.s.m. Kunst in Zicht) en rond de film Blue Bird (i.s.m. Mooov).  De leerkrachten van het SASK kregen een uitgebreide briefing, een inspiratiemap en feedback op hun voorstellen.

...luistervinken

Vraag & Antwoord

V: Kan jij al lezen?
A: Ik kan lezen in mijn hoofd.

Toen ik voor het eerst geen antwoord wist, was ik ongeveer vijf jaar.

V: Hoe werkt het lichaam?
A: Je arm stuurt smsjes naar je hersenen en terug.

V: Waar ga je naar toe als je dood bent?
A: Onder de grond.
V: Kan je ook ergens anders heen?...
A: Ja, boven de grond. ...maar dan zit je wel in een potje.

Op het festival

Alle 291 werken gemaakt door de kinderen, werden tijdens het festival gepresenteerd in een tentoonstelling.  De ruimtevaarders gaven vorm aan deze blauwe wereld. Naast de werken van de kinderen waren er ook originele tekeningen uit het boek De Blauwe Vogel van illustrator Carll Cneut, verschillende films geïnspireerd op Blue Bird en maakte Frederik Meulyzer speciaal voor STORMOPKOMST enkele soundscapes gebaseerd op scènes van de film.

Tijdens het festival werd de film Blue Bird van Gust Van den Berghe uiteraard getoond en waren er naast de tentoonstelling ook nog volgende linken:

  • Kijkdoosworkshop van Jekino
  • Tekenworkshop met Carll Cneut
  • Blauw ontbijt
  • Réunion, een muzikaal schaakspel met fragmenten uit een luisterverhaal van het NTGent.

Credits

In samenwerking met: Thomas More, Mooov, de Warande, Kunst in Zicht, ZENO, SASK, Utopolis.

Klik hier voor de volledige credits van het kunsteducatief project en de tentoonstelling.

tekenworkshop Carll Cneut