Victor Servranckx

Machine à émouvoir - machiene om te ontroeren/Jeugdpalet

Victor Servranckx (°1897, Diegem - 1965, Vilvoorde) was één van de vroegste abstracte kunstenaars in België. Hij was goed bevriend met de grondlegger van het Italiaans futurisme, Filippo Marinetti, met wie hij veel correspondeerde. Servranckx deelde met zijn vriend Marinetti de fascinatie voor machines en voor al wat mechanisch is.

In zijn abstract-geometrische werken wilde hij de technische vooruitgang in de industriële samenleving ophemelen. Er zijn verschillende werken waarbij hij dit in de titel duidelijk maakte: ‘Opus 43, De liefde voor de machine’ of ‘Opus 47, Verheerlijking van de machinerie’.

Hier in de tentoonstelling hangt er een atypisch klein bescheiden werkje van Servranckx. Niet zonder enig gevoel voor humor, kaderde hij zijn schilderspalet in van toen hij jong was en gaf het de titel “Machiene om te ontroeren”.

Hij zag met andere woorden een parallel tussen hoe een machine een geheel is van acties en reacties en hoe het maken van een schilderij ook een actie is die een reactie kan uitlokken. In dit geval dan geen fysieke, maar een emotionele reactie.

Credits

Ingelijst schilderspalet, gesigneerd r.o. Servranckx

1945

hout

17 x 24 cm

© KU Leuven, Kunstpatrimonium, Schenking J.Gijsbrechts

uit het legaat Servranckx-Turksin.

Volgende kunstenaar

Victor Servranckx - Machine à émouvoir - machiene om te ontroeren/Jeugdpalet