Freerk Wieringa

Dog

De iconische, meters hoge, stalen sculpturen van Freerk Wieringa (°1978, Rijssen, Nederland) zijn een perfecte combinatie van geavanceerde, industriële technologie en vakmanschap. Immense robots komen tot leven door middel van computergestuurde motoren, hydraulica en sensortechnologie en interactie met de bezoeker.

De gebruikte motoren, bedrading en andere technologie staan in groot contrast met het gesmede uiterlijk van de robot. De technologie wordt niet verborgen maar zichtbaar gelaten voor het publiek. Hierdoor kan het publiek zich verwonderen over de kinetica die afzonderlijk bewegend het hele werk leven geeft. Het werk geeft als het ware de evolutie in techniek weer
in zijn vormgeving.

Door deze interactie beleeft de toeschouwer de beelden op een directe en fysieke manier en wordt zodoende onderdeel van het werk. In 2005 was zijn computergestuurde, interactieve werk ‘Dog’ te zien op Art Rotterdam. Deze waakhond reageert op de aanwezigheid van de toeschouwer. Naarmate de toeschouwer dichterbij komt, wordt de hond waakser of zoekt hij toenadering.

Credits

2005

roestvrij staal, pneumatiek,

60 x 400 x 350 cm

Freerk Wieringa - Dog