Interview Anna Schlooz

De middagactiviteit

Anna Schlooz maakte een bordspel met haar buren uit het woonzorgcentrum. ‘Ik denk dat het zo moest zijn.  Mijn vader had een kunstatelier en mijn moeder werkt in de zorg. Het lijkt wel alsof dit project al voor mij was weggelegd, want dit is letterlijk een mix tussen de ambitie van mijn vader en moeder." 

De corona tijd was een eenzame periode voor vele van ons. In 2022 besefte ik: ‘aan de overkant van mijn straat is een woonzorgcentrum waar gepensioneerden wonen, waarom ken ik deze bewoners niet?’. Ik vond het raar dat er mensen aan de overkant van mijn straat woonden en ik nooit meer als een “hallo” had gezegd. Waarom zou je enkel interactie hebben met mensen die je kent en waarom zorg je enkel voor elkaar als je familie bent? Zo is mijn idee voor De middagactiviteit ontstaan en ben ik aan het project begonnen. 

Bij het begin van het project had ik geen idee wat het zou worden of wat ik er mee wou bereiken. Ik wilde een warme, gezellige sfeer creëren tussen de bewoners in het woonzorgcentrum en mezelf. Om ervaringen, gedachten en gevoelens gedeeld te delen. Samen met de bewoners bedacht ik een bordspel met als naam “De middagactiviteit”. Het spel heeft geen winnaar. Ik zie het als een manier om een gesprek te starten.   

Voor STORMOPKOMST probeer ik een versie van het spel uit voor kinderen en hun familie. Ik ben benieuwd hoe de thema’s, bedacht door mensen die in de laatste fase van hun leven zitten, gaan resoneren bij jongere mensen.

Middagactiviteit_LR (3)

thumbnail_©JordiCoppers_GRAD'22_EXPO_03072022_318

0beec083-d08c-406e-ae32-eeb458ad5772