Interview Eline Van Deputte

Sensorial Saloon

Eline Van Deputte is een jonge, gepassioneerde kunstenares. Haar project “Sensorial Saloon” bestaat uit etensresten. Onmogelijk zou je denken en toch is het zo. Tapijten die gekleurd zijn met tomatensaus, een zetel die bestaat uit bieten, een lamp die gekleurd is door eigeel, dat is “Sensorial Saloon”.

 

Sensorial Saloon, klinkt als een showroom voor meubels... Hoe ben je op die naam gekomen?

Sensorial betekent zintuiglijk. Ik wil mensen een gevoel geven als ze naar mijn werk kijken.  En saloon omdat ik mij echt thuis voel in een salon. Ik eet zelfs het liefst in mijn salon! Los daarvan, vind ik dat de woorden ‘sensorial’ en ‘saloon’ goed bij elkaar passen en elkaar mooi aanvullen.”

Je bent een grote voorstander van je eten op eten, hoe ben je dan op het idee gekomen om voedsel om te toveren naar kunst?

Veel voedsel belandt in de vuilbak, maar we kunnen zoveel meer met eten! Ik maakte bijvoorbeeld al leer met fruit. Of ik werkte samen met een stoffenbedrijf om stof te kleuren met spinazie, beschimmelde aardbeien of rode kool. Van restaurants en buurtwinkels krijg ik gratis overschotten. Van afval maak ik kunst.

Sensorial saloon bestaat enkel uit voedselresten of dingen die ik gratis gekregen heb. De poten van de bank vond ik bijvoorbeeld langs de weg. Maar daar stopt het niet: het tapijt is gemaakt van restjes afval van een groot tapijtenbedrijf en gekleurd met tomatensaus, op de zetel ligt er leer van rabarber, en met de overschotten van een fruitsapfirma maakte ik een tafeltje in appel.  Er is ook een klein voetbankje dat volledig uit schimmel bestaat. Heel mooi om te zien met al die verschillende kleuren.”

Stinkt dat dan?

“Ja! Maar ik ontdekte dat het aroma van koffie de meeste geurtjes verdoezeld. Mijn koffiegordijnen zijn dus mooi, én tegen de stank. Hoewel het best meevalt. Je ruikt het pas als je echt dichtbij komt.”

Wat was jouw eerste indruk van STORMOPKOMST?

“Super leuk initiatief! Ik vind het vooral mooi dat jullie heel open zijn. En ik werk graag met kinderen. De naam ‘STORMOPKOMST’ vind ik ook heel tof. Komt heel fanatiek over.”

Eline Van Deputte

portret Eline interview

Sensorial Saloon_workshop (3)

Sensorial Saloon_LR (7) (1)