Interview: Hashes Walks

 “STORMOPKOMST heeft me carte blanche gegeven” 

Wie is Maria?

Voor beeldhouwster en textiel-artieste Maria bezit elk materiaal ter wereld zijn eigen taal. Voor STORMOPKOMST maakte ze de installatie ‘Ashes’ / ‘Caminar las Cenizas’, waarmee deze abstracte communicatie een concrete vorm aanneemt. Bezoekers gaan in dialoog met de wereld om zich heen door direct contact te maken met aardewerk en as. Het is de bedoeling dat de kinderen iets maken van niets door de as in patronen op de vloer en in de ruimte te leggen. Daarop zetten ze dan aardewerken schalen, waardoor er een grens ontstaat die ze zelf hebben aangegeven. De eigenschappen van het materiaal bepalen hoe de kinderen ermee omgaan. As is poederig, je kan er niet mee doen wat je met een schaal doet. De materialen zijn op hun beurt afhankelijk van de bezoekers omdat ze niet zelf kunnen bepalen hoe ze gebruikt worden. Daarin ontstaat het gesprek tussen mens en materiaal.

Wat is jouw boodschap voor het publiek? 

Het is de bedoeling dat bezoekers gaan nadenken over de manier waarop ze omgaan met objecten en ruimte. Het heeft iets, fysieke aanraking. Je communiceert in zekere zin met de wereld om je heen. Er zit een soort cyclus in die interactie, heen en weer, die we eigenlijk nooit echt opmerken.

Hoe ben je terecht gekomen bij STORMOPKOMST?

Via de oprichter van Please Add Colour. Het is voor mij als artiest erg interessant om mee te doen aan dit festival omdat ik leer werken met een nieuw publiek. STORMOPKOMST heeft me een carte blanche gegeven, met volledig vertrouwen in mijn uiteindelijke voorstel.  

Waarom is STORMOPKOMST zo belangrijk?

STORMOPKOMST geeft (jonge) artiesten structuur, zekerheid en zelfvertrouwen in hun werk. Ikzelf heb nieuwe manieren van werken ontdekt en de kans gekregen om met andere artiesten samen te werken. Ze hebben mij de ideale omstandigheden geboden om dit project echt tot z’n recht te laten komen. Dat is een hele uitdaging – op een toffe manier. 

© Amée Zoutberg // StampMedia

Hashes Walks is te zien op:

'Vuil Spel', zondag 6 maart in C-mine Genk

'Vuil Spel', zondag 27 maart in de Warande Turnhout

(c) Marion Grassart

charcoal_Maria E. André (c) Marion Grassart (15)

charcoal_Maria E. André (c) Marion Grassart (13)

charcoal_Maria E. André (c) Marion Grassart (7)