Jennifer Townley

26.6 Days

Jennifer Townley (°1983, Nederland) maakt mechanische sculpturen die erg langzaam bewegen. De sculpturen maken, aangedreven door een motor, zich steeds weer herhalende bewegingen. Hierdoor ontstaan patronen die op een subtiele wijze interfereren met de geest van de toeschouwer.

De werken vloeien voort uit haar fascinatie voor de wetenschap, vooral dan natuurkunde, techniek en wiskunde. Ook geometrische patronen in islamitische kunst of wiskundige tekeningen van de Nederlandse kunstenaar Escher dienen als een bron van inspiratie. Het fascinerende aan mechanische machines is voor Townley hun regelmaat en gehoorzaamheid. Ze zijn robuust, zwaar en schijnbaar onsterfelijk. Townley is gefascineerd door hoe een machine een eenvoudige cirkelvormige beweging (roterende motor)
kan omzetten in een complex bewegingspatroon.

De tandwielen in dit werk van Jennifer Townley hebben ongelijke aantallen tanden. Hierdoor is hun rotatiesnelheid verschillend en verandert hun onderlinge positie voortdurend. Het witte koord benadrukt telkens de verandering.
Het vormt een voortdurend veranderende vierhoek waarbij de hoogte van het koord varieert. Het duurt enkele weken eer de oorspronkelijke
samenstelling van het beeld opnieuw bereikt wordt.

Credits

2012

metaal, hout, elektrische motor,

mechanische onderdelen, wit koord, lood

30 x 30 x 10 cm

Volgende kunstenaar

Jennifer Townley - 26.6 Days