Onze missie

Wat is kunst voor kinderen? Alles! Of toch bijna alles. Gedreven door die overtuiging gooit STORMOPKOMST de gebruikelijke ideeën over kunst voor jong publiek omver. Op festivals, scholendagen, expo’s en in open ateliers staan minder evidente kunstvormen centraal: performances, geluidskunst, installaties, dans en transdisciplinair werk.

We kiezen er bewust voor om te werken in middelgrote en kleinere steden, waar toegang tot actuele, experimentele kunst minder vanzelfsprekend is. Zo bereiken we kinderen en ouders die anders misschien niet in aanraking zouden komen met dit aanbod.

STORMOPKOMST presenteert werk met een experimenteel karakter en geeft kunstenaars tijd en ruimte om nieuw werk te ontwikkelen—of te onderzoeken hoe hun praktijk kan aansluiten bij een jong publiek. Zo inspireren we niet alleen kunstenaars en programmatoren om anders naar hun doelgroep te kijken, maar verrassen we ook jong en oud(er) met een speels, hedendaags aanbod.

Meer lezen

 

De multidisciplinaire festivals in C-mine, de Warande en - een kleine versie van het festival - in Leietheater zijn het meest zichtbare onderdeel van STORMOPKOMST. Hier brengen we het werk samen dat we doorheen het jaar ondersteunen, aangevuld met een selectie toonaangevende kunst in diverse disciplines: 

  • Het resultaat van onze residentie beeldende kunst en kleuters in samenwerking met KAAP, C-mine, CC Westrand, Kunsthal Gent en Werktank.
  • De expositie met installaties van drie hedendaagse kunstenaars, ook als expo voor lagere scholen in CC De Factorij, CC Westrand, CC Belgica, CC Coloma en CC De Meent.
  • Het sluitstuk van participatieve trajecten, waarin kunstenaars en lokale kinderen op elke festivallocatie samen aan de slag gingen.
  • Een inspirerende selectie uit onze prospectie, met werk dat artistiek vernieuwend, prikkelend en multidisciplinair is.

Uniek en onverwacht

STORMOPKOMST biedt een uniek programma voor kinderen in Vlaanderen, omdat we niet vissen in het bestaande jeugdaanbod. We houden voortdurend de vinger aan de pols om nieuwe stemmen, vormen en ontwikkelingen te spotten in het brede kunstenveld.

Onze programmatie focust op:

  • Artistiek experiment
  • Participatief werk
  • Genderevenwicht en culturele diversiteit
  • Een balans tussen recent en ouder werk
  • Kunstvormen die nog niet opduiken in de reguliere jeugdprogrammatie

We programmeren niet alles op voorhand vol, maar laten bewust ruimte voor spontane ontmoetingen, last-minute aanvullingen en onverwachte samenwerkingen.

Expertise en Begeleiding

Om de kwaliteit van ons programma te waarborgen, werken we samen met professionele kunstenaars en partners. STORMOPKOMST heeft een brede erkenning en een sterke reputatie opgebouwd in het kunstenveld.

We investeren in kunstenaars door:

  • Onze expertise in het werken met en voor kinderen te delen.
  • Participatieve trajecten en try-outs te organiseren.
  • Kunstenaars een actieve rol te geven tijdens en voor de festivals, door workshops, voorgesprekken of een op maat gemaakte omkadering te creëren.

En soms – tromgeroffel – tonen we het werk gewoon zoals het is.

Een beetje geschiedenis

Van jeugdtheaterfestival tot multidisciplinair kunstenfestival

STORMOPKOMST begon als een vernieuwend jeugdtheaterfestival, maar groeide uit tot een multidisciplinair kunstenfestival voor zowel kinderen als volwassenen. Door de jaren heen experimenteerde het festival met nieuwe formats, kunstvormen en samenwerkingen, steeds met een frisse en eigenzinnige blik.

Meer lezen

 

2007 - 2010: De geboorte van STORMOPKOMST

STORMOPKOMST vindt zijn oorsprong in de jeugdtheaterfestivals Signaal (°1986) en het Belgisch-Nederlandse Tweetakt (°1999). Na hun einde ontstaat in de Warande in Turnhout een nieuw festival, geïnitieerd door jeugdprogrammator An Joseph. In 2007 en 2009 focust het festival vooral op jeugdtheater en introduceert het innovatieve formats zoals de ‘Muziekkamers’. Vanaf 2010 wordt STORMOPKOMST een jaarlijks festival en groeit het onder leiding van Veerle Keuppens uit tot een multidisciplinair kunstenfestival.

2012 - 2021: Vernieuwing en verdieping

Sarah Rombouts neemt in 2012 de leiding en verbreedt het aanbod. STORMOPKOMST richt zich voortaan op kunstvormen die weinig te zien zijn in de reguliere kinderprogrammering, zoals beeldende kunst, mediakunst, geluidskunst, architectuur en interdisciplinaire kunstvormen. Veel van de getoonde werken zijn niet specifiek voor kinderen gemaakt, maar spreken hen wél aan. De organisatie treedt vaker op als coproducent en ontwikkelt zich tot expert in vernieuwende kunst voor een jong publiek.

2021 – heden: Nieuwe perspectieven

Sinds 2021 staat Ester Torres Falcato Simões aan het roer. Het festival blijft multidisciplinair en kiest bewust voor minder voor de hand liggende kunstenaars, naast toegankelijker werk. Culturele meerstemmigheid wordt een speerpunt, en de grens tussen kunstwerk, kunstenaar en publiek vervaagt steeds meer.

Nieuw in deze periode is een reizende expositie, die zowel kunstenaars als publiek een groter bereik geeft. Daarnaast zet STORMOPKOMST zijn uitgebreide netwerk in om samen een residentie ‘Beeldende kunst en kleuters’ te ondersteunen.

Met een combinatie van artistieke eigenzinnigheid en een breder publieksbereik blijft STORMOPKOMST zich ontwikkelen als een uniek festival waar experiment en vernieuwing centraal staan.

Onze partners

Als stevig vernetwerkte organisatie realiseren we dit project samen met de Warande (Turnhout), C-mine (Genk), Leietheater (Deinze), Stad Turnhout, CC Westrand (Dilbeek), CC De Factorij (Zaventem), KAAP (Brugge/Oostende), nadine (Brussel), Kunsthal Gent en Werktank (Leuven).

STORMOPKOMST wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

 

Hoofdpartners

Partners

Partners residentie