Residentie beeldende kunst en kleuters

Hoe kunnen jonge kinderen een rol spelen in het maakproces van kunst? Wat gebeurt er wanneer hun spontane verbeelding en nieuwsgierigheid een plek krijgen binnen een artistiek traject? En hoe kan kunst worden gemaakt die hen aanspreekt, zonder in te boeten op artistieke integriteit?

Artistiek laboratorium

STORMOPKOMST, KAAP, C-mine en CC Westrand organiseren elk jaar een artistiek laboratorium waarin kunstenaars samen met kleuters ontdekken, experimenteren en nieuwe ideeën verkennen en hun praktijk te verrijken met de inbreng van kleuters. In 2025 sluit Kunsthal Gent aan als tijdelijke partner, en in 2026 Werktank. De nadruk ligt op onderzoek en experiment, met aandacht voor cocreatie, artistieke ontwikkeling en technische ondersteuning.

"Als kunstenaars al bang zijn van kinderen, panikeren ze pas echt bij de gedachte aan kleuters! Daarom organiseren we deze residentie."

Vanaf 2025 ligt de focus nog sterker op onderzoek mét kleuters, zonder dat het eindpunt specifiek voor hen bedoeld is.

Als er werk voortkomt uit de residentie, is het geen kunst voor kleuters, maar een werk dat voor alle leeftijden betekenisvol is, en dus ook voor hen. Afhankelijk van het onderzoekstraject en de uiteindelijke vorm kan het werk na de residentie opduiken in de exposities op de festivals van STORMOPKOMST of bij andere partners, klaar om mensen van alle leeftijden te verrassen.

"Ik denk dat het nieuwe werk ook voor kinderen zal zijn, maar het is ook een onderzoek naar mijn eigen werk en kan nog evolueren."
Nazanin Fakoor, resident 2024

Open call

In 2025 lanceerden we voor het eerst een Open Call, waarop de jury het werk van Maria Saygua André selecteerde.

In najaar 2025 volgt een tweede Open Call voor de residentie van 2026. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Volg ons op sociale media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer over kunstenaars en STORMOPKOMST

Ontdek de residenten

Titel TBD (2025)
Maria Saygua André: "Met mijn werk wil ik jong en oud uitnodigen om samen na te denken over onze dromen en verlangens. Mijn uitgangspunt voor het kunstkamp wordt 'Alasitas', een traditie waarbij je miniaturen koopt van wat je grootste wens is."
Interplay (2024)
Nazanin Fakoor: "Ik wou licht, schaduw en beweging onderzoeken en haalde veel inspiratie uit het kunstkamp. Ik denk dat het nieuwe werk ook voor kinderen zal zijn, maar het is ook een onderzoek naar mijn eigen werk en kan nog evolueren."
Boumediene Belbachir
Waar is de skiër (2023)
Francesca Chiacchio: "In mijn onderzoek ging ik op zoek naar de veerkracht van geometrie: hoe kon ik de inherente stijfheid van geometrische figuren – een driehoek, een vierkant, enzovoort – aanpassen aan de context?"
Nisran Azouaghe
Museum der verwondering (2022)
Johannes Langkamp: "Mijn eerste testopstelling met kleuters kan ik enkel beschrijven als 'positieve deconstructie'. Na een kwartier was alles - zeer enthousiast - afgebroken. De tweede keer ging stukken beter, en nu reist mijn Museum der verwondering rond."