Mens Orgel Concert

Wedstrijd

Werktank en STORMOPKOMST organiseerden samen een Open Call. Kunstenaars konden plannen voor een nieuwe media-installatie insturen met als thema de relatie tussen mens en techniek. Uit de voorstellen werd één winnaar gekozen. Jo Caimo kreeg productiebudget en ondersteuning om zijn bedenksel - een Mens Orgel Concert - uit te voeren.

Tijdens het STORMOPKOMSTfestival in Turnhout (18-20 maart 2016) kon je het instrument van Jo en instrumentenbouwer Boris Van Heerden bespelen. Hiernaast zie je de reportage die Iedereen Beroemd erover maakte.

Wat is het?

Maak muziek door te ademen.

Elke bezoeker krijgt een draagbaar apparaat dat de luchtverplaatsing bij het in- en uitademen registreert en draadloos verstuurt naar een mechanisme dat het orgel bespeelt. Het apparaat wordt Human Respiration Instrument (HRI) genoemd. Hoe meer HRI’s er rondlopen, hoe meer geluid. De ademhalingen van iedereen samen leveren zo een concert op.

Kunnen alle bezoekers tegelijk stoppen met ademen? Of wat gebeurt er als een nieuwe bezoeker binnenkomt? Maken ze snelle muziek, of net heel traag?  Het Mens Orgel reageert op alles: of ze nu expres blazen, aan het praten zijn of net stilletjes staan te luisteren.

Test. Test.

Leuk, ik wil het nog eens doen.

Een hele grote maken!

Minder hapering.

Ik vond het heel leuk en weet niet wat ik er aan zou willen veranderen.

Ik hep er niet op nagedagt.

Langere buisjes maken.

Reacties op het Mens Orgel prototype.

Op de Kunstendag voor Kinderen (15 november 2015) konden bezoekers al een prototype van het Mens Orgel zien, horen en uitproberen. Behalve bewust in- en uitademen, zagen en hoorden we mensen knijpen in de buisjes, Broeder Jacob zingen, eten, zuigen, rondjes lopen, stotteren, lachen...

Tijdens STORMOPKOMST 2016 (18-20 maart 2016) ging de eerste versie in première. Iedereen Beroemd maakte hiervan een reportage. Nu werkt Jo aan een volgende versie, voor kerkorgels.

Credits

Jo Caimo ism Boris van Heerden
Een coproductie van Overtoon, STORMOPKOMST en Werktank
Met dank aan iMAL

Mens Orgel Concert op Iedereen Beroemd

Mens Orgel Concert - Jo Caimo

Gazet van Antwerpen

De eerste test