Interview: Circuit

 “We hebben een universum gemaakt waarin kinderen ontdekkingsreizigers worden”

Wie zijn Alex en Nina?

Nina en Alex komen van verschillende achtergronden, maar vonden hun snijvlak in hun installatie voor STORMOPKOMST. Alex is afgestudeerd in de ortho-pedagogie en uit zich als artiest onder andere in acteerwerk, dans en beeldende kunst. Nina richt zich op hedendaagse dans en werkt daarnaast als productiemedewerker. Uit hun samenwerking werd de installatie Circuit geboren: een driedimensionale ruimte waarin elk voorwerp ook een muziekinstrument is. Water, metaal, kokers, en zelfs de bezoekers worden door middel van een lichte energetische lading onderdeel van het orkest. Door elkaar en de voorwerpen om je heen aan te raken kan je verschillende geluiden maken. 

Wat is de boodschap die jullie voor het publiek hebben? 

Alex: Als je deze ruimte instapt draait alles om verbinding, samen muziek maken. Daarom hebben we het Circuit genoemd: je maakt niet alleen contact tussen negatieve en positieve polen, maar ook met elkaar. 

Nina: We hebben een soort universum gemaakt waarin kinderen ontdekkingsreizigers worden.

Hoe kwamen jullie terecht bij STORMOPKOMST?

Nina: We zijn gevraagd door STORMOPKOMST. Met Circuit zijn we goed ondersteund, de begeleiding en feedback liepen vlot. Ze geven ons de mogelijkheid om ons project echt tot zijn recht te laten komen. Het is een fantastische kans om aan het festival deel te nemen. 

Waarom is STORMOPKOMST zo belangrijk?

Alex: Ik ben blij dat we kinderen hier een platform kunnen bieden om verbintenis te maken – met elkaar, en met hun ouders. Sommige kinderen zijn thuis misschien niet veel gewend aan fysiek contact. Bij deze installatie staan ze daar niet bij stil, en kunnen ze misschien een nauwere band creëeren met hun ouders. 

Nina: We geven kinderen de kans om kunst en cultuur te ontdekken, en daar plezier bij te hebben. Ze mogen echt alles aanraken. Zo zijn ze niet alleen toeschouwers, maar nemen ze ook echt deel aan het festival zelf. 

© Amée Zoutberg // StampMedia

Circuit is te zien op:

'Vuil Spel', zondag 6 maart in C-mine Genk

'Vuil Spel', zondag 27 maart in de Warande Turnhout

Circuit - schets

Nina&Alex-Circuit_schets (3)