STORMOPKOMST is een ontdekkingsfestival voor iedereen. Kijken, spelen, luisteren, denken, maken...een avontuurlijke mix van dingen die je niet snel ergens anders kan zien of doen. En dat allemaal gebundeld in één weekend op één plek!
STORMOPKOMST is ook STORM+, onze verzamelnaam voor alle activiteiten die we doen, maar minder zichtbaar zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld ondersteuning van kunstenaars, voorbereidende workshops met klassen, samenwerkingen met de muziekacademie of een lerarenopleiding…
Bezoek ook:
- Wie is wie
- Mission Statement
- STORM+
Een korte geschiedenis
STORMOPKOMST heeft sinds 2007 haar uitvalsbasis in Cultuurhuis de Warande in Turnhout. De vzw staat op eigen benen , maar kan op belangrijke steun rekenen. De wortels van het festival liggen in het in 1986 opgerichte jeugdtheaterfestival Signaal. Dit festival stimuleerde jeugdtheater door jaarlijks de Signaalprijs uit te reiken. Vanaf hier is de geschiedenis eerder woelig… In 2001 versmolt de Signaalprijs met de Nederlandse Hans Snoeck-prijs. Samen reikten ze de 1000 watt-prijs uit aan een Vlaamse of Nederlandse podiumkunstenproductie voor kinderen. Dit gebeurde op Tweetakt, een jeugdtheaterfestival dat sinds 1999 afwisselend in Nederland en Vlaanderen georganiseerd werd. Tweetakt zelf was de opvolger van het Bossche Kunst Jr. Festival.
De organisatie van de Vlaamse tak van het festival was in handen van de vzw Festivalitis. In de loop der jaren groeiden de Vlaamse en Nederlandse organisatie uit elkaar tot in 2006 de Vlaamse Overheid haar steun terugtrok. Het einde van de Vlaamse Tweetaktfestival, maar niet van de vzw Festivalitis zelf. Die verhuisde naar Turnhout en organiseerde daar in het najaar van 2007 opnieuw een kinderkunstenfestival onder de naam STORMOPKOMST. Oorspronkelijk ging het in navolging van Tweetakt om een tweejaarlijks festival, maar sinds 2010 gaat STORMOPKOMST jaarlijks door.
De eerste twee edities van het festival, in 2007 en 2009, stonden onder leiding van An Joseph. In 2010 nam Veerle Keuppens de fakkel over, zij maakte er een jaarlijks festival van. Sinds 2013 tot heden staat Sarah Rombouts aan het roer. Onder leiding van Sarah Rombouts werd de focus verschoven van jeugdtheater naar werk dat zelden in één hokje te plaatsen valt. Nieuw is ook het bruggen bouwen naar andere plekken. Het eerste resultaat was het doorreizen van de expositie Aandacht! Aandacht! (ism de Warande) naar C-Mine in Genk. Andere plekken en samenwerkingen staan op stapel.