Artist Talkies ---------- Merel Smitt

how to start a movement

'how to start a movement' is het langlopende project van de Nederlandse kunstenares Merel Smitt. Het project omvat een reeks van publieke interventies en ‘missies’ die bestaan in verschillende vormen en samenstellingen. In Turnhout maakten we de voorbije maanden kennis met het postproject; zowel in de lente als zomer konden gezinnen aansluiten om deel te nemen aan een drie weken lopende ervaring, die telkens werd afgesloten met een collectief slotmoment bestaande uit een workshop. We waren nieuwsgierig hoe het project ontstond, evolueerde doorheen de tijd en op welke wijze het werd aangepast op maat van kinderen voor het STORMOPKOMST festival. Dus wij spraken met Merel en vuurden al onze vragen op haar af. 

Dag Merel! Kan je het project kort omschrijven? 

"how to start a movement is ontwikkelt om binnen de kaders van het dagelijkse leven uit te voeren. Wanneer je deelneemt aan de movement ga je de uitdaging aan om je op andere manier te verhouden tot het alledaagse leven en haar regels. Door middel van 14 enveloppen die de deelnemers in hun brievenbus ontvangen, gaan ze met elkaar op onderzoek naar de dynamiek van hun directe omgeving en de regels die in de samenleving worden gevolgd en gehandhaafd. In de enveloppen zitten instructies, (lees)materiaal, berichten en sporen van de movement die bekeken, gevolgd of uitgevoerd moeten worden. Het is een ontdekkingstocht in je directe omgeving die zowel intiem als collectief is. Intiem omdat alle movers verschillende opdrachten zelfstandig en op eigen wijze uitvoeren. Collectief omdat alle movers elkaar ontmoeten op het afsluitmoment om hun ervaringen te delen. De tijd die iedere deelnemer spendeert aan de movement wordt door de deelnemers zelf bepaald maar is ruw geschat een uur per dag, wat af en toe wat planning vereist. Op sommige dagen moet je enkel iets lezen of bekijken en op andere dagen trek je naar buiten om een instructie van een missie op te volgen. De missies zijn integreerbaar in het dagelijkse leven en kunnen worden uitgevoerd op weg naar je werk, naar school, de winkel of tijdens je dagelijkse wandeling."

HTSAM Turnhout 2021  © Kelly Donckers (28)

copyright Kelly Donckers

Kan je het project in 1 woord omschrijven?

"Ontregelen"

'how to start a movement’ werd al enkele keren uitgevoerd in Nederland. Evolueert het project doorheen de tijd en werd het project nu ook specifiek aangepast aan het familiepubliek van STORMOPKOMST?  

"De eerste editie van het postproject 'how to start a movement' vond plaats in Nederland in juni 2020. En aangezien het project in constante beweging is en steeds anders reageert in relatie met de context waarin het geplaatst wordt, staat het vast dat de movement in september ook niet de laatste zal zijn. ‘how to start a movement’ is zowel een artistieke praktijk als een methodologie en een toolbox is die kan worden ingezet op verschillende plekken en zo ook verschillende onderwerpen centraal kan stellen. "

Hoe ontwikkel je de missies? Uit welke (denk)processen ontstaan deze?  

"Door te doen! Ik infiltreer plekken, observeer, onderzoek, map, luister, praat met mensen en kijk wat er gebeurt als ik ergens iets in beweging zet door af te wijken van het script. Dat geeft mij informatie over de zichtbare en onzichtbare regels, dynamieken en protocollen."

merel-movement4

Het werk lijkt erg ervaringsgericht, is de ervaring hierdoor belangrijker dan het resultaat?  

"Het woord ‘resultaat’ zou ik nooit gebruiken in mijn werk omdat dit erop duidt dat er een rendement in moet zitten, dat het iets moet opleveren of dat ik een bepaalde verwachting heb. Ik bied materiaal aan waar anderen mee aan de slag kunnen. Deelnemers zijn vrij hiermee te doen wat ze willen. Je hoeft aan mij geen verantwoording af te leggen en je hebt altijd de mogelijkheid om alles weg te gooien of zelfs te doen alsof je het gedaan hebt! how to start a movement is wat iedere deelnemer er zelf van maakt." 

Zijn er nog leuke of grappige anekdotes of iets anders wat je nog wilt delen met het publiek? 

"Eerst dachten we dat enkel gezinnen met kinderen zich zouden inschrijven. Maar er waren best veel volwassenen die ook wilden meedoen. Dat was fijn om te merken. Eén gezin schreef ook, naast hun twee zonen, de kippen en de hond in. Gezinnen komen dus echt in alle vormen en maten. Verder zijn de ervaringen best persoonlijk, dus als iemand écht wilt weten wat de movement is, moet je vooral een keertje meedoen!"

De laatste – of jouw eerste – missie zal plaatsvinden op zondag 26 september. 

Kom naar de lockerruimte in de Warande om 14:00, 14:45 of 15:45.

Breng je allergeheimste gezicht, dertig minuten tijd en een kleine dosis lef mee! 

Lees meer over Merel & 'how to start a movement' hier.  

how to start a movement

HTSAM Turnhout 2021  © Kelly Donckers (23)

HTSAM Turnhout 2021  © Kelly Donckers (19)

218393526_518767699437602_7649657228509298729_n